23-01-2018 - Surfen, Nieuws

Uit de Oude Doos: Going South

Na een flinke winterse schoonmaak kwamen wij bij 6|Surf een oude doos met magazines tegen. En verrekt na het doorlezen van een aantal magazines kwamen wij erachter dat onze surfvoorvaderen ook toen niet altijd zin hadden om de koude winter golven te trotseren van de Noordzee. in Going South lees je waar de mensen ruim 11 jaar geleden naar toe gingen om zich te voorzien van de behoefte aan warm water.      


Met de winter in aantocht is de tijd gekomen om surftrips te maken. De Hollandse winter levert natuurlijk goede surf op, maar onze winter is lang en echt constant goede surf is ons ook niet gegund. Om de winter enigszins door te komen is een surftrip een welkome afwisseling. Of je nou maanden weg gaat, of slechts een paar dagen de tijd hebt, een surftrip is altijd goed. Je kunt heel de wereld overvliegen en je geluk Down Under zoeken. Je kunt naar de tropen afreizen voor wat zon en classic surf, maar het kan ook veel goedkoper en dichter bij huis. Een nacht doorhalen of een goedkoop ticket richting het zuiden brengt je alles wat je als surfer nodig hebt om de Hollandse wintersleur te doorbreken.



Good old France!

Wellicht een open deur, maar onze veel bezochte geadopteerde achtertuin heeft werkelijk alles wat je je maar kunt wensen. Het verschil tussen de zomer en de winter is aanzienlijk. Daar waar je in de zomer naar Frankrijk gaat om je vol te gooien met goedkope wijn, op zoek gaat naar vakantieliefde en de line-ups vol liggen met surfklasjes en Duitsers die ’s avonds de blits maken met hun bongo performance, is de winter een ander verhaal. Vergeet je party outfit en je bongo, maar neem je grote board mee. In de winter kun je in Frankrijk je grenzen in het water verleggen. Van Normandië tot de Spaanse grens heeft Frankrijk voor ieder wat wils. Beschutte baaitjes, mooie pointbreaks, holle beachbreaks en genoeg vette reefbreaks om je hart sneller te doen kloppen. De zomergekte is voorbij. De prijzen halveren, je kunt op de meeste plekken ouderwets vrij kamperen, het water is nog een stuk warmer dan bij ons en de line-up is niet meer afgeladen met iedere halve zool die zich een board heeft laten aansmeren. Is het dan alleen maar super in de winter? Nee, dat ook weer niet. In de winter surfen de Fransen in Frankrijk. Op de goede spots ligt het vol met locals die in de zomer op de kermis of achter de bar werken. Nu ze in jou geen bron van inkomsten meer zien, maar slechts iemand die in de weg ligt, ben je een stuk minder welkom. Op zich geen probleem want met een beetje zoeken en de juiste instelling valt er nog genoeg te scoren. Een ander probleem in de winter(soms ook in de zomer) zijn zware depressies met snoeiharde onshore. Zeker wanneer je slechts een paar dagen de tijd hebt is het raadzaam het internet te checken. Een week lang regen en aanlandige wind is niet waar je voor komt. Ben je er al, maak er dan het beste van. Bezoek die ene bar waar de locals drinken en geef genoeg rondjes om zeker te zijn dat wanneer de wind gaat liggen je een line-up vol nieuwe vrienden aantreft. Bon voyage.



Spanje

Eenmaal in Frankrijk is de oversteek naar Spanje snel gemaakt. Met het overschrijden van de landsgrens betreed je een andere wereld. De lokale bevolking en cultuur zijn van een ander slag dan in het Franse land. Het tempo ligt lager net als de prijzen. Het eten is er geweldig en de surf legendarisch. De kust van Noord- Spanje ligt onder een andere hoek dan die van Frankrijk. Dit betekent niet alleen dat je hier swell uit andere richtingen meepakt, maar ook dat de wind uit een andere hoek komt. Sideshore condities in Frankrijk kunnen op de legendarische Mundaka voor een straffe offshore bries zorgen. Mundaka is op zich overigens al een reden om tijdens het najaar of de winter Spanje te bezoeken. Je zult bepaald niet de enige zijn, maar een poging wagen op Europa’s heftigste linkse pointbreak is iets dat je keer gedaan moet hebben. Naast Mundaka is Noord-Spanje gezegend met tal van riffen, stranden, big wave spots en beschutte baaitjes. En als het slechte weer onvermijdelijk lijkt, is er altijd nog het prachtige Andalucia met holle beach breaks, pointbreaks, eindeloos veel zon en maffe hippies. De wegen in Spanje zijn goed en de tolprijzen zijn vele malen lager dan in Frankrijk wat het tot een ideaal land maakt om snel van A naar B te reizen. Locals hebben ze ook in Spanje en als altijd zijn ze op de ene spot vriendelijker dan op de andere. In Spanje vind je wel opvallend veel bodyboarders die je het plezier tijdens een sessie kunnen ontnemen. Niet omdat ze liggen, maar omdat ze al flipperend luidkeels golven claimen die het predikaat heuvel nog geeneens gepasseerd zijn. Gelukkig gaan de locals graag pas laat aan tafel en nog veel later naar bed wat een garantie is voor lege line-ups tijdens je dawn patrol. Viva España.



Portugal

De lange autorit naar Portugal of een vliegticket richting Lissabon is absoluut de moeite waard. Met een kustlijn die frontaal op de dikke winterswells ligt, weet je zeker dat een bezoek aan Portugal een aantal heavy sessies oplevert. Door een Noord-Atlantische stroming is het water hier het gehele jaar door fris, maar echt heel koud wordt het ook niet. Portugal is, naar onze standaard, goedkoop te noemen. Accommodatie, eten en huurauto’s zijn goed te betalen. Het stuk tussen Lissabon en Peniche telt meer topbreaks dan hier te beschrijven valt. Ericeira, tussen Lissabon en Peniche, is het surfmecca van Portugal. Op een afstand van nog geen twintig kilometer liggen misschien wel de beste breaks van Europa. Beachbreaks, reefbreaks, pointbreaks, je vindt het er allemaal en niet zelden zijn de omstandigheden heavy te noemen. Nog heavier dan de surf is het verkeer in Portugal. De gemiddelde rijstijl doet je vermoeden dat de bestuurder een doodswens heeft en Portugezen gebruiken hun claxon vaker dan hun rem. De locals in het water verschillen weinig met die van het buurland. Een goede instelling en een paar woorden Portugees en je zult verder weinig problemen ondervinden. Het noorden van Portugal is behoorlijk nat terwijl het zuiden, en dat met name de Algarve, veel meer zon ziet. Het zuiden van Portugal is een stuk minder bekend als surfbestemming. Er zijn een aantal goede surfspots bekend, maar een beetje exploreren kan hier nog wel eens lonend zijn. De naar het westen gerichte kust pakt beduidend meer swell dan de naar het zuiden gerichte stuk, maar het stuk tussen Sagres en Faro heeft zeker zijn momenten. Goedkope vluchten naar Faro zijn een goed startpunt voor een missie naar de Algarve. De lokale surfers zijn wat beschermend als het om hun breaks gaat en verder moet je er voor zorgen niet te eindigen in een van de vele resorts tussen de overwinterende bejaarden. Buiten dat een absolute aanrader. Bon viagem



Canarische Eilanden

Hoewel onderdeel van Spanje vormen de Canarische Eilanden toch een bestemming op zich. Uiteraard niet een bestemming waar je zomaar even heenrijdt. Heb je echter tijd genoeg dan is de tocht met je busje inclusief overtocht natuurlijk wel een vet avontuur. Heb je die tijd niet dan zijn er gelukkig genoeg low budget tickets te vinden naar een van de eilanden. Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife hebben allemaal golven, zon en warm water. Wat ze ook allemaal hebben is de kans op keiharde wind en lokale eilandjongens die vaak niet op jou zitten te wachten (tenzij je blond, rondborstig en naïef bent) en die, net als in de rest van Spanje, in veel gevallen het bodyboard boven een surfboard prefereren. Is dat een reden om dan maar niet te gaan? Waarschijnlijk niet want dan zou je nooit meer ergens komen. De Canarische Eilanden hebben een constante aanvoer van serieuze swell die vooral in de wintermaanden voor heftige omstandigheden kan zorgen. De eilanden staan ook wel bekend als het Hawaï van Europa. Die status is wellicht overdreven, maar je kunt er in elk geval heftige surf scoren met ongekende kracht. Het grote voordeel van een eiland is natuurlijk de kans op offshore. Een auto onder je kont is dan ook een absolute must want er zal gezocht moeten worden naar de break die op dat moment de beste surf produceert. Check wel even het eigen risico gedeelte van de huurpolis want het landschap doet de rallyrijder in je ontwaken. De eilanden bieden een hoop goedkope accommodatie, maar kamperen is soms ook een optie. Mochten de golven het laten afweten dan heb je genoeg tijd om weer eens een boek te lezen. Anders dan surfen is er in de winter namelijk weinig te beleven, of je moet een bovenmatige interesse voor dronken Engelsen of het maanlandschap hebben. De eilanden lenen zich perfect voor een goed getimede hit & run expeditie. Hou het internet in de gaten en als het moment daar is, zit je binnen een mum van tijd en voor een betaalbare prijs in een waar surfersparadijs. Vamos a ver.



Marokko

Net als de Canarische Eilanden is Marokko een plek waar je of op je gemak heen rijdt(en vaart) voor een uitgebreide overwintering, of heen vliegt voor een korte trip. In Marokko ben je echt even weg van huis. Geen wonder, je bent tenslotte in Afrika. Moskeeën, galmende gebeden voor zonsopkomst, thé maroccain en goede surf zijn typerend voor Marokko. Rond Tagazoute vind je de befaamde pointbreaks als Anchor Point en Boilers, maar Marokko heeft nog veel meer te bieden. Wanneer de bekende points het laten afweten is er een alternatief op stoned met een bakkie thee op je balkon zitten. Een vlak Anchor Point hoeft niet te betekenen dat er die dag niet gesurft kan worden. Het vergt wat zoekwerk, maar met een beetje mazzel en geduld wordt je beloond met goede golven en soms zelfs lege line-ups. Zowel het noorden als zuiden van Marokko heeft topspots voor het uitkiezen. In de woestijn voorbij Tagazoute en in het noorden richting Casablanca liggen genoeg breaks om een zoektocht de moeite waard te maken. Echt veel locals kent Marokko niet. Wel zijn er een hoop Franse surfers te vinden die zichzelf vooral heel local vinden. Los van de bekende chagrijnige blikken en het met luid fluiten of schreeuwen golven claimen die ze nog niet hebben, vormt dat echter geen probleem. De lokale bevolking in Marokko is overwegend bijzonder vriendelijk en spreekt in veel gevallen Frans. Autohuur, accommodatie en eten is er goedkoop en de kans is groot dat je met een fraai tapijt op je rug het vliegtuig instapt. Mocht de surf het echt helemaal laten afweten dan heeft het landschap en de cultuur genoeg te bieden tot een volgende swell. Kortom, een toplocatie om de winter te ontsnappen. Natuurlijk is het druk op de bekende spots. Als je pech hebt wordt je auto misschien opengebroken, of ruikt je appartement naar een open riool, maar met een uitgestrekte kustlijn, veel zonuren en een constante aanvoer van swell blijft Marokko een overwinterbestemming bij uitstek. Salam Alaikum.




Dit artikel is afkomstig uit 6|Surf #4 van 2006.

Tekst: Martijn Boot

 van